Sunday, September 21, 2008

kerja keras

hujung minggu semalam
saya banyak habiskan masa di rumah.. tak kuar pun dari rumah..betol.. duduk umah jek tak kuar2.. kalau keluar pun hanya beli beras ngan kicap jek.. mak suruh beli. punya la soleh saya semalam. berduyun2 org ajak lepak di luar namun saya tetap nak duduk rumah.. nak berehat kununnya.. nak tido dan tido dan tido dan kemudian bangun kul 7pm.. bangun2 je terus bukak posa.. cam tu le perasaanya..

punya la syok tido di awal pagi jam 8.30pg. dengan bilik yang sejuk berhawa dingin bertahktakan tilam yang empuk 3 inci..berselimut tebal kain cotton 100%. bantal sampai 5 biji berselerak.. bantal peluk panjang 6kaki tu saya peluk, kepit erat kemas2. berseluar pendek tak berbaju.. nasib baik bulan posa sy tak membayangkan apa2
ketika erat memeluk bantal peluk..wink wink.hehe
huh nikmat sungguh air liur basi di pagi hari
tetapi...
sedang enak tido. kakak saya yang sarat mengandung tu bising2 suruh lap kipas siling.. berdesing telinga ni mendengarnya.. petang2 sikit la kalau nak lap pun. memandangkan anak saudara saya ada dalam perutnya, jadi saya tak bisa melawan.saya pun bangun lepas tukar seluar terus lap kipas..huh..
namun begitu.
satu kejadian tak diingini berlaku.. tengah hai mamai masa lap kipas tu.. tetiba banjir plak umah saya..terkejut jugak! bayangkan. takde hujan petir apa semua tetiba je banjir.. tak sampai seminit satu rumah di basahi air..
lepas buat kaji selidik rupanya mesin basuh saiz 16 kg tu mengalami kebocoran yang besar di hos buang air tu. bocor akibat cik ti menggigitnya.. dah tu pulak mesin tu letak di dalam rumah.. habis satu rumah..

punya la nak berangan2 nak tido sampai kul 7 malam.. akhirnya kena berkerja keras sama la ke malam.. saya pun tak tahu.. dari mana saya dapat kuasa luar biasa.. habis satu rumah saya kemas kaw kaw punya.. habis detail setiap tempat saya bersihkan semua.. sampai ke pasu kecik dalam almari pun .. clear habuk2 dalam tu..sampai kitorg dah ready untuk persiapan raya.. langsir ngan kusyen sofa kita dah siap tukar dah. huh. berseri-seri la rumah saya sampai saya hampir nak spry perfume women earth kakak saya punya kasi wangi sikit..tapi melampau lak plak.. last2 spry je deodorant nivea tu.ntah sapa ntah letak merata.. saya pun spry jek.. ala sikit jek. dah alang alang .

lepas je solat tarawih saya terus pulang ke rumah.. duduk relax di sofa kaler baru,bersilang kaki sambil minum kopi berbuka tadi. senyum saya sorang2.

24 comments:

Pink Marie said...

hmm.
bes baca tulisan abam zool. mcm karangan sape tah. dah la soleh, ringan tulang plak. jgn ringan tgn ye.

tp mmg cemtu la selalunye, panas tak ke petang. lain yg plan lain yg jadik.

Gee said...

pahala lebih Zool semalam.. :)

zool irfan said...

pahala ngan dosa balance gak semalam.. campur maki tikus lagi. campur maki lantai licin lagi..

yaya|azura said...

comelnye abam zool maki tikuih..... :D

Khambeng Madu said...

hahahah...sib baik aku tak de kat situ...kalo tak ngan ko2 skali aku maki...hahaha

KitKet said...

kahkahkah.. ni zool ni kalau dalam dewan peksa ni wajib kejap2 angkat tangan mintak kertas kajang pak malau.. member yang tengok harus berpoloh tiak.. tensen punya pasal

Mademoiselle Cynicleopetra said...

alhamdullillah nih yang nak wat menantu nih...sungguh terpesona mommi gan bujang sowang nih...ermmm hantaran tu bape? Rupiah ke atau Rupeess?

zool irfan said...

hehehe.. kak mok..hantran murah jekk.
hantaran kasih syg dan belaian jiwa jek.. hehe

yaya|azura said...

i like kasih sayang dan belaian jiwa.... muaaah kat abam zool.

Peraih udang dari Zimbabwe said...

Syabas Zool! Syabas!!!

SilverFerio said...

tahniah zool

Adzra a.k.a DoOrDie said...

tahap penceritaan yang baik.

penggunaaan tatabahasa yang agak menepati konsep.

pendek cerita, bagus.

panjang akal, Wahahaahhahahah!

aku la ros said...

senyum baca entry ni.. sampai ke tinger.. :)...

Tok Ketua said...

hahahahah.. aku jeles tul dgn kesungguhan ko ni...

sweet sgt ko maki2 kat cik ti.. hahahaha

serious la zool.. ko mmg chill habis...

zool irfan said...

hehehehe.. tikus tu dah sesat kat dalam hos mesin basuh tu.. dia tak tau cari jalan keluar lalu digigitnya hos itu.

maki maki manja je ngan cik ti tu. kalau marah lebih2 nanti dia wat lagi..

NaD said...

membaca tulisan abam zool ni membuatkan saya jatuh hati ngan abam zool. seb bek saya dah berpunya. uhuhuhhh.. takpelah, nanti saya amik abam zool jadik menantu saya okayy??

*ampun abam zool. ciknad gurau jaa..*

Kakak Tiri said...

Hahahaha... you make my day.

Kakak Tiri gelak guling-guling baca entry nih.

HambaMaya said...

caya lah zool.. barulah jantan sejati.. hehehe.. sakit tulang belakang kau dah elok belum.. kang tak raya pulak..

zool irfan said...

pinggang dah ok dah.. ingat lepas raya ni nak g serbis... hehehehehe

SitiNur said...

gelak sowang ja baca entry ni.Lama dah zol xbuat entry mcm ni..hehe

Best!

Dory said...

haahahhaha.. zul, bab tido tu dah same dengan aku. tapi seb baik umah aku xbanjir. kalau x, mmg confirm leh buat filem..haha.. abam zul ni rajin dan berperkerti mulia la. ehem ehem..

Saya, Aku dan Kamu said...

ai selalu ketinggalan tulisan abam zool. saya tak tau kenapa. adakah kita mmg ditakdirkan takde jodoh abam zool? :(

bila saya dpt baca. saya yg ke 22. saya sgt sedeyy.. huwwaa

selamat ari raya abam zool. maapkan salah silap saya yer..

huwaaaaaa

SitiNur said...

Zul,baju raya kaler apa? Ct buat kaler ijau.Nanti kita ambik gambar sama2 yea..WINK**

SilverFerio said...

zool... slmt hari raya aidil fitri, jum main meriam buloh... !!!

Friends

Create Fake Magazine Covers with your own picture at MagMyPic.com