Tuesday, August 5, 2008

Resdung lagi ,Mendung je petang ni.Dah tak bz lagi



assalamualaikum semua...

pekaba kamu orang semua.. sihat2 ye.. tok apa khabar, akak tiri pe kaba, mamaket pekaba, yaya n yana zool pekaba, mami mok pekaba, siti pekaba, baha pekaba, abam dory pekaba,sue pekaba, bil pekaba, nad pekaba, kawan2 lain semua pekaba, yang dok intai2 tu pun pekaba,
harap semua sihat2 sejahtera.. zool disini dah kurus sihat sentiasa..

saya baru2 ini agak sibuk sikit dengan kerja dan lain2 hal.baru2 ni ada kat stadium merdeka ada buat event world marching band competition..berminggu2 kami all out jayakan event ni..last2 bukan berjaya sangat pun.. ok ok jek..sebab tak ramai sangat org minat pancaragam ini. stadium pun tak penuh sangat.. o
saya jaga dia punya bahagian printing and promotion item dia.. giler busy.. event tu punya pasal sampai jammed satu kl..tapi tak la jammed sangat sebab satu jalan je tutup.



berkenaan dengan kesihatan ayah saya.. kini sakit jantung dia dah pulih sikit sikit..teruk jugak jantung dia tu.. sampai 4 salur darah jantung hampir tertutup.. lepas doktor letak stand kat salur darah dia.. baru la ok sikit.. mujur doktor tak buat pembedahan by pass kat jantung dia macam dr mahadir kena dulu..risau takut kena completion.

ayah saya menerima rawatan di hospital Prince Court Medical Centre di kolumpo.. memula tu dia buat rawatan kat hospital serdang tapi kat situ lama sangat nak tunggu Q.. doktor nasihat dia soh buat cepat2 sikit sebab dah terok..huh.. time tu saya berdebar giler dan rasa macam nak putus nyawa dengar sakit ayah saya dah tahap kritikal. kalau boleh nak jek kasi derma organ saya pada dia. saya takde pun takpe la asal dapat berkorban untuk dia walaupun ia mustahil..
terima kasih la untuk Doktor Yap.. dia ni pakar sakit jantung.. kat london dulu hampir 1000 pesakit dia rawat untuk jantung..kami pun confiden la sikit setelah tengok rekod dia.. akhirnya rawatan indoplasti itu berjaya.. tidak sampai 1 setengah jam pun doktor tu buat.. dengan bangga doktor tu cerita kat kami yang dia ni memang terer giler..tapi memang betul pun dia ni terer.. bukan calang org leh buat rawatan ni. kalau doktor kat hospital serdang tu, dia suruh bedah jek jantung tu.. giler ke apa nak bedah ngan pisau kat jantung ayah aku..dorang ni nak benda senang jek.. ingat benda ni macam bedah tikus ke.
tapi kat Prince Court ni ok la skit.. bukan skit tapi ok banyak..dan kos rawatan dia.. huh.. umang aih.. leh beli cash sebiji waja 1.8 cps cam pro. tapi apala sangat dengan harga sebuah waja berbanding sebuah nyawa..

ini ada nasihat sikit nak dikongsi. kalau ada sedara mara terdekat yang ada sakit jantung. cepat2 la dapatkan rawatan.. skang ni dah moden.doktor kat malaysia ni pun banyak yg power2. tak perlu nak bedah2 pakai pisau.. dan.. sesiapa yang belum ada insurans tu..cari la mana2 ejen insuran dan syarikat insurans yg ok sikit.. papahal jadi malapetaka nanti senang nak kautim..

kini alhamdullilah..wajah ayah saya dah ceria dan hensem sikit.dah tak pucat macam dulu.. mulut pun dah tak berbau lagi.. wangi jek. itu satu bonus untuk mak saya untuk manja-manja.
rokok benson tiada lagi di rumah. ashtry pun dah tak nampak dah. dah jarang dah org call dia ajak chill malam2, minyak masak pun dah tukar yang mahal sikit,kekadang saya balik umah selalu makan bubur ngan sayuran dan lauk tawar serta teh o tawar. dulu saya selalu gak buat kerek kerek ngan ayah sihat.. tapi kini tidak lagi.. sekarang bila dia soh saya picit atau urut dia.. tanpa banyak soal dan wajah nak tak nak senyum terus saya picit dia..kalau dulu buat-buat tak dengar jek..
saya sayang kat bapak saya ngan isteri dia gak. semuga panjang la umur kedua mak ayah saya dan kepada mak ayah kamu semua yang mana masih ada lagi..skang ni leh consider saya ni anak bapak lah.. jadi hamba dia pun saya tarak hal punya.. asalkan bapak saya chill sentiasa.


oklah.. saya pun dah lama tak wat follow up kat org2 kampung..cemana la agak nya korang semua..nak p jengok korang jap..

18 comments:

Kakak Tiri said...

Alhamdulillah mendengarkan berita baik ini. Ingatkan Abam Zool yang terjangkit sakit jantung sebab lama juwe senyapnye. Risau jugak Mem. Jawatan AJK kat kampung kang tak de sapa yang layak nak ganti.

Gee said...

lahai.. serius jugak sakit ayah Zool.. k.gee bolehrasalah cemana tensionnyer kluarga time tu.. sama cam masa arwah abah k.gee kat hospital dulu tu.. :(
miss abah.. :((

jaga mak ayah baik2 k..

Gee said...

ha ahlah.. td nak ckp Alhamdulillah ayah Zool dah selamat..

NaD said...

Oooo..bz rupanya. Skrg dah kembali normal la ye? Utk ayah abam zool, semoga cepat sembuh dan kembali sihat, kacak dan bergaya. Amin.

Peraih udang dari Zimbabwe said...

Nasihat sy, selagi mak ayah kita masih berada, selalulah berdampingan dgn mereka, nanti dah terlewat, baru kita menyesal...

Takkan kita masuk syurga kalau parents kita tak redha dgn kita... :'(

Peraih udang dari Zimbabwe said...

*masih ada (salah tatabahasa)

I, Me and Myself said...

la.. pesal abam x ckp ayah sakit. patutla abam dh lama tggalkan saya. tp saya redha abam. utk ayah n mak, klu abam gntung saya tak beriben pun takpe.

saya doa kan moga ayah cepat sembuh. seronok klu dpt berbakti kat orang tua ni...

Adzra a.k.a DoOrDie said...

alhamdulillah...ringan2kan tulang monitor perkembangan yer abam ?

Takper...orang2 kampung kita ok je tolong jengok2 rumah abam ni..tolong sapu laman...isi air dalam kelok..ok je..

SitiNur said...

Insurans tu memang penting.Ct ambik insurans lepas accident.Sib baik Socso bleh cover.

Tumpang gembira bapak zool dah ok.

Slamat bermanja dengan bapak yg tersayang..:-)

zool irfan said...

betol tu siti.. pentinga gak insurans ni.. mahal tau nak bayar duit hospital...

saya pun turut sama doakan rakan2 sekalian idup berbahagia..

KitKet said...

alhamdullilah.. lepas ni jaga pemakanan iyer.. tapi jangan pulak zool yang makan tahap dewa pulak.

sorry mamaket busy banyak sejak 2menjak ni.. nak lawat rumah sendiri pun xsempat.

Tok Ketua said...

tok syg family zool.. wink..wink..

Dory said...

Alhamdulillah...ingatkan abam zool ke mane.. Semoga ayah abam zool chill selalu...

encik bha said...

merokok merbahayakan kesihatan ko zoll

Hanamichi_Sakuragi said...

alhamdulillah ayah zul dah selamat....ni nak tanya so ari tu ayah u cover insurance kerr??

cik tun teja said...

semoga ayah zool sihat seperti sediakala..insyaAllah..jangan sosah ati lagik taw..kalo sosah ati, yaya ada keh.. :D

SilverFerio said...

alhamdulillah semua dah selamat... jom amalkan gaya hidup sihat dan selamat

sue cipot said...

lahaiii patot lah abg zool diam seribu bahasa..

sue doakn smoga ksihatan ayah abg zool akan sntiasa baik slamanya..

berkat abg zool kalo kite jaga mak ayah nie, ssh pon xper tp hdup berkat tau? murah rezeki lagi.

Friends

Create Fake Magazine Covers with your own picture at MagMyPic.com